Wanneer zwanger worden niet vanzelf gaat – Intake in Düsseldorf

Op 19 april hadden wij ons intake gesprek in Dusseldorf met dokter Scholtes. Een Nederlandse arts dus ik hoefde mij geen zorgen te maken over mijn slechte Duits. Ik dacht dat ik inmiddels wel een expert was op het gebied van IVF, maar toch wist dokter Scholtes ons te verrassen met nieuwe informatie.

Als eerste een heel belangrijk verschil met Nederland. In het UMCG werd een embryo na twee dagen terug geplaatst. Maar in Dusseldorf plaatsen ze pas na vijf dagen terug. Om de hele simpele reden dat een embryo via de natuurlijke weg ook pas op dag vijf in de baarmoeder aan komt. Dit klonk heel logisch, waarom doen ze dit in Nederland dan niet? Daarnaast is er na vijf dagen ook beter te zien of de embryo een overlevingskans heeft. Hierbij gaat het om de rand, die gevormd wordt door de zaadcellen en uiteindelijk voor de placenta zal zorgen.

Daarnaast was er bij mij een duidelijke dalende lijn te zien in de resultaten van de laatste behandelingen. Om deze reden wil de arts eerst aanvullend bloedonderzoek doen. Er wordt dan gekeken naar de bijnieren omdat die te maken hebben met hormoon aanmaak en op die manier hopen we nog een beter resultaat te kunnen behalen. Ook zal er weer een zaadonderzoek gedaan worden bij mijn man, mede omdat wij gestopt zijn met roken, hij al een jaar fanatiek aan het sporten is en over het algemeen een gezondere levensstijl heeft.

Wij zullen ook aanzienlijk meer hormonen moeten gaan spuiten, om zoveel mogelijk resultaat te kunnen behalen. In de laatste behandelingen waren de hormonen al verhoogd, maar dat zal nu nog hoger worden, verzekerd de arts ons. In Nederland wordt er met een standaard schema gewerkt terwijl in Dusseldorf er echt naar ons persoonlijk gekeken wordt en aan de hand daarvan een schema wordt opgesteld.

Mijn leeftijd werd nog wel even genoemd als ‘probleem’, ondanks dat ik ‘nog maar’ 36 ben. Als we op mijn dertigste naar Dusseldorf waren gegaan dan had de arts ons in feite succes kunnen garanderen, maar omdat de leeftijd wel degelijk een rol speelt is het nu nog steeds afwachten wat de slagingskansen zullen zijn voor ons.

Tot slot kregen we nog een hele lijst met vitamines die wij moeten slikken. Ook mijn man moet aan de foliumzuur. Dit klonk ons erg vreemd in de oren, maar na wat onderzoek op internet blijkt foliumzuur een goede werking te hebben op vruchtbaarheid bij mannen. Vreemd dat er in Groningen nooit over gesproken is. Wij hebben zelf ook wel eens gevraagd naar vitamines maar kregen steevast het antwoord dat het niet veel zal uitmaken, terwijl wij nu een hele lijst meegekregen hebben.

Al met al was het een goed gesprek. We weten uiteraard nog steeds niet wat de kansen zullen zijn voor ons, met het voelde goed. We waren weer wat informatie rijker en met de start van mijn eerstvolgende cyclus moesten wij ons weer melden voor het bloedonderzoek en zaadonderzoek.

Comments

comments

Posted in : Blogs

Leave a Reply